בתי הדין לעבודה נוהגים לתת סעדים זמנים במשורה ובמקרים חריגים בלבד. דיני העבודה במדינת ישראל, מאפשרים לעובדים לבקש סעדים זמניים הנוגעים לעצירת פיטוריהם. לכן, יש חשיבות רבה למועד הגשת הבקשה לסעדים זמניים. ככל שהבקשה תוגש בסמוך למועד הפיטורים, כך יגבר הסיכוי של הבקשה להתקבל.
בקשות לסעדים זמניים בנוגע לפיטורים, מוגשות פעמים רבות כאשר יש לעובד טענות על אופן פיטוריו, לרבות טענות על אפליה, פגמים בניהול ההליך, חוסר תום לב וכיוצ"ב.
כמו כן, בבתי הדין לעבודה גם מעסיקים נוהגים להגיש בקשות לסעדים זמניים, אולם בקשות אלו מוגשות בדר"כ בהליכים קיבוציים. כלומר במצבים בהם המעסיק מעוניין שוועד העובדים יחדול מביצוע שביתות במקום העבודה.
עורך דין דיני עבודה בחיפה הבקיא בתחום העבודה, יוכל לסייע הן לעובדים והן למעסיקים במיצוי זכויותיהם בדרך המיטבה ביותר עימם.
מהם התנאים למתן סעד זמני בבתי הדין לעבודה?
בהתאם לסעיף 95 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, החל על בית הדין לעבודה מכוח תקנה 129 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב-1991, רשאי בית הדין לתת סעד זמני, אם שוכנע, על בסיס ראיות מספקות לכאורה בקיומה של עילת תביעה, בקיום התנאים למתן הסעד כאמור בפרק זה ובנחיצות הסעד הזמני לצורך הגשמת המטרה.
כמו כן, נקבע, כי יש לשקול את הנזק שעלול להיגרם למבקש אם לא יינתן הסעד הזמני לעומת הנזק שעלול להיגרם למשיב אם יינתן הסעד הזמני, וכן נזק העלול להיגרם לאדם אחר או לעניין ציבורי, תום ליבם של בעלי הדין ושיהוי.
כאשר מוגשת בקשה למתן סעד זמני על בית הדין לבחון קיומם של שני תנאים מצטברים עיקריים:
תנאי ראשון – קיומה של זכות לכאורה, הנבחנת באמצעות בדיקתם של סיכויי התביעה העיקרית,
תנאי שני – קיומה של הצדקה למתן סעד טרם בירור התביעה לגופה, הנבחנת באמצעות "מאזן הנוחות".
בין התנאים "מתקיים יחס המוכר כ'מקבילית כוחות'. היינו, ככל שבית המשפט יתרשם כי סיכוייו של מבקש הסעד לזכות בתביעתו גבוהים, יקל עימו בדרישת מאזן הנוחות; כך גם להיפך. עורך דין דיני עבודה המכיר את המטריה יסייע לצדדים להגדיל את הסיכויים להצלחה.
שאלות נוספות שיש לבחון נוגעות להתנהגותם של בעלי הדין, תום ליבם, מועד הפנייה לבית הדין והאם הנו נגוע בשיהוי, דרך הפנייה לבית הדין לרבות ניקיון כפיים, והאם מתן סעד זמני הנו צודק ומידתי בהתחשב בכלל נסיבות העניין".