פוטרתם? אתם זכאים לעזוב את העבודה ולקבל פיצויי פיטורים? . הדברים הבאים יאפשרו לכם להבין מי זכאי לפיצויי פיטורים, מתי יש לשלמם, מהו השכר הקובע לצרכי פיצויי הפיטורים, אלו רכיבים נכנסים לחישוב ואלו לא, ובכלל – כיצד להתנהל מול מעסיק שזה עתה (או שלפני כמה שנים…) סיימתם את יחסי העבודה עימו.
פיצויי פיטורים – מי זכאי?
פיצויי פיטורים מגיעים לכל עובד שפוטר מעבודתו לאחר שעבד במקום לפחות שנה, אלא אם חל ארוע קיצוני בגינו נשללו ממנו הפיצויים, כמו גניבה, עבירת משמעת חמורה וכיו"ב. אלא שגם במקרים אלו השלילה חוקית רק במעט מן המקרים.
גם כשאתם מתפטרים ובהתקיימם של תנאים מסוימים, אתם יכולים להיות זכאים לפיצויי פיטורים.
מתי יש לשלם פיצויי פיטורים?
פיצויי פיטורים יש לשלם מייד עם סיום יחסי העבודה ולכל היותר תוך 15 ימים ממועד הסיום. תשלום מאוחר יותר, גם אם המדובר בתשלום באמצעות שחרור כספים מקופות גמל, מחייב תשלום פיצויי הלנה.
גובה פיצויי הפיטורים והרכיבים הנכללים בפיצויי הפיטורים
עובד יהיה זכאי לשכר חודש לכל שנת עבודה. כך, אם עבד במקום העבודה ארבע שנים וחצי, הוא יהיה זכאי ל-4.5 משכורות.
אך, אם עד לכאן, הכרתם או שמעתם, הרי שנושא הרכיבים הנכללים בפיצויי הפיטורים, מעורר שאלות רבות. האם סוכנת המכירות זכאית לקבלת פיצויי פיטורים על עמלותיה או רק בגין שכר הבסיס? האם המהנדס שקיבל משכורת 13, זכאי לקבלה באופן יחסי כחלק מפיצויי פיטוריו? האם שווי השימוש ברכב המנכ"לית תלווה אותה גם שיחושבו פיצוייה?
ככלל, תקנות פיצויי פיטורים הדנות ברכיבי השכר הכלולים בפיצויי הפיטורים קובעות מספר רכיבים, אשר יחושבו במסגרת פיצויי פיטורים. בנוסף להם, הפסיקה פרשה והרחיבה.
הרכיבים שלא זכו להיכלל כרכיבים הנושאים זכאות לפיצויי פיטורים הם:
- משכורת 13
- שווי שימוש
- דמי אחזקת רכב
- שעות נוספות
- דמי הבראה
הרכיבים שכן ייחשבו כחלק מהשכר הקובע:
- שכר יסוד
- תוספת וותק
- תוספת יוקר המחיה
- תוספת משפחה
- תוספת מחלקתית
- תוספת מקצועית
- עמלות (כל עוד הן נגזרות משיעור המכירות האישי).
בכל מקרה של פיטורים או התפטרות המזכה בפיצויי פיטורים, מומלץ לבדוק את הסכומים, לוודא כי הם עולים בקנה אחד עם דרישות החוק והפסיקה, ובמידה והם שולמו בחסר או לא שולמו כלל, לעמוד על זכויותיכם. ייעוץ משפטי אישי, יסייע בידיכם לבחון את המקרה לגופו ולקבל טיפול מקצועי ומותאם.