אם מדובר בפגיעה המשותפת לעוד עובדים, פניה לעורך דין והגשת תביעה ייצוגית בהחלט כדאית. לא רק שסיכויי ההצלחה של תביעה שכזו חיוביים, שכן המעסיק ילמד דרך הכיס לכבד את חוקי העבודה, אלא שאף חבריכם לעבודה יקבלו את זכויותיהם, ואתם כיוזמי התביעה הייצוגית, תקבלו גם גמול נוסף.
הכירו את התביעה הייצוגית:
תביעה הייצוגית כבר התבססה בארץ ומוכרת יותר ככלי המשרת צרכנים. כך למשל, במקרה שהבנק גבה עמלה פסולה והוגשה נגדו תביעה ייצוגית – העמלה תושב לכל מי שנפגע. אך התביעה הייצוגית לא נעצרת שם. גם בתחום דיני העבודה עומד כלי זה לרשות העובדים – פגיעה קטנה בעובד מסויים הופכת לתביעה גדולה עבור כולם.
מתי ניתן להגיש תביעה ייצוגית?
לתביעה ייצוגית קיימים כללים. לא כל אחד יכול להגיש תביעה ייצוגית, ולא בכל עילה. נתאר את הכללים העיקריים:
- המדובר בשאלות מהותיות.
- השאלות משותפות לחברי הקבוצה. לדוגמא, התובע הייצוגי אינו זוכה להפרשות פנסיוניות, על אף שקיימת חובה להפרישם. לא די בכך, אלא יש צורך שעוד עובדים במפעל אינם זוכים להפרשות אלו – כך הדיון הופך למשותף.
- יש אפשרות סבירה שהזכויות מגיעות לחברי הקבוצה – אם נשוב לדוגמא הקודמת, קיים צו הרחבה במשק הקובע חובה להפריש סכומים לפנסיה. אם אלו לא מופרשים במפעל, קיים סיכוי גבוה ביותר שבית הדין יכריע בתובענה לטובת העובדים שזכויותיהם מופרות.
- על התובע להיות אחד מחברי הקבוצה הנפגעת. כלומר, אם קיים צו הרחבה החל על המפעל, לפיו כלל הפועלים במפעל זכאים לקרן השתלמות ובפועל הפועלים אינם מקבלים את הקרן, יוכל לפתוח בתביעה ייצוגית פועל שאף הוא נפגע. אך איש תכנה במפעל, שלא נפגע מכך, לא יוכל להגיש תביעה ייצוגית בשמם של חבריו הפועלים שקופחו.
- בנוסף, נדרש כי התובענה הייצוגית תהיה הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין, וכי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב.
- ובנוגע לקבוצה – עליה להיות כזו, שלא ניתן לאתר את כל חבריה, לפני הגשת כתב התביעה. למשל, לא מצפים שהתובע ימסור שמות מלאים וכתובות של כל הפועלים בהווה ובעבר בחברה. תוך ההליך, ניתן יהיה לחייב את המעסיק לספק פרטים לגבי חברי הקבוצה, ולאתרם, לאחר שהתובענה תאושר כייצוגית.
באילו עילות בדיני עבודה ניתן להגיש תביעה ייצוגית?
בכל תחום שבתי הדין דנים בו. בשכר חסר, חופשה, מחלה, הבראה, הפרשות פנסיוניות וזכויות כאלו ואחרות העולות מדיני העבודה.
לכלל זה קיימים חריגים. עניינים בהם החוק אינו מאפשר להגיש תובענות ייצוגיות הם: תביעות לפיצויי הלנה, כגון פיצויי הלנת שכר או פיצויי הלנת פיצויי פיטורים.
מה קורה כשיש הסכם קיבוצי ויש במקום העבודה וועד עובדים – לא הוא תובע ודואג לעובדים?
אם יש ארגון עובדים או ועד שדואג לעובדים, האם אין זה תפקידו לטפל במצב בו הסכם קיבוצי החל על המפעל אינו מיושם?
המציאות הגיעה לפתחם של בתי הדין ואלו קשובים לעובדים ויודעים, כי הוועדים פעמים רבות אינם דואגים לאכיפת ההסכמים הקיבוציים. כאשר זכויות עובדים נפגעות, גם אם העובדים מיוצגים, יכולים העובדים לפנות בתביעה ייצוגית, וזאת אם הם עומדים במספר כללים והוראות שהפסיקה גיבשה ואותם יבחן עורך הדין אליו תפנו לייצוג.
אם כן, בהחלט קיים מקום להגשת תביעה ייצוגית נגד מעסיק אשר איננו מקיים את הוראות הדין, במקרים מסוימים אף אם קיים הסכם קיבוצי, או כאשר ארגון העובדים איננו מגן על זכויות העובדים מכוחו של ההסכם באופן אפקטיבי.
מדוע כדאי לי כעובד להגיש תביעה ייצוגית ולא להסתפק בייצוג שלי בלבד?
למה לעובד להכנס לתביעה הייצוגית על כלליה? מדוע שלא יתבע את זכויותיו הפרטיות, ויסתפק בכך? לכך מספר תשובות:
- בדרך כלל מדובר בסכומים קטנים שלעובד בודד לא "שווה" כספית לתבוע בגינם.
- מי שיוזם את התביעה מקבל יותר – לא רק את החוסרים שלו אלא גם גמול נוסף, שניתן לו עבור היוזמה שלו בהגשת התביעה.
- אתם אלו שגרמתם למעסיק שקיפח אתכם ואת חבריכם לעבודה במשך כל השנים לשלם לא רק את מאות השקלים שהוא חייב לכם, אלא אף לשלם לכל חבריכם לעבודה.